Geschiedenis van het Noorderkwartier

Het Noorderkwartier heeft een interessante geschiedenis.
Enkele andere weetjes uit de wijk zijn de volgende:

  • Ter hoogte van de boothuizen van de H.W.S.V. tot en met de bebouwing ten noorden er van stonden voorheen de barakken van het gemeentelijk armenhuis. Het huidige clubgebouw van de watersportvereniging ontleent haar naam aan dit onderkomen: Het Allemanshus.
    Er was overigens meer armoede in de oude wijk, onder meer bij de Zoutsloot en de Achterstraat waar onverklaarbaar bewoonde woningen stonden.
  • De autostalling de Bazuin is vernoemd naar de molen die ooit op vrijwel dezelfde plaats stond. Deze laatste Harlinger molen is in Februari 1944 afgebroken op last van de Duitse bezetters omdat het een gemakkelijk orientatiepunt zou vormen voor geallieerde vliegers. Een geplande herbouw heeft nooit plaatsgevonden. De kop is herplaatst in een molen te Zalk.
  • De Harlinger dominee Johan Barger woonde op de Noorderhaven nr. 29. Hij kreeg een verhouding met zijn hulp Helena Cato Mirande. Toen het meisje de relatie wilde verbreken ging het mis. Op 6 maart 1894 schoot hij haar neer met een revolver. Cato overleed ter plaatse en de dominee kreeg levenslang. Het werd de meest beschreven en bezongen misdaad ooit uit Harlingen. Het is de moord van het liedje: “Tararaboemdiee, de blikken dominee”.